Har du råd til jul?

img_4345
Har du råd til jul?

Af Andreas Høstbo – finansøkonomi studerende

Julen betyder utrolig meget i den danske kultur, og det betyder også, at børnene i familien ofte har store forventninger til julen. En undersøgelse har vist, at mange forældre ligger søvnløse i løbet af julen, da de ikke føler, at de har råd til at kunne leve op til barnets forventning.

For at undgå den følelse kan du, hvis du har mulighed for det, forebygge den store økonomiske omkostning, der er i december måned. Hvis du ikke har overskuddet til dette økonomisk eller mentalt, er der også andre muligheder for at få hjælp.

I denne artikel kommer vi ind på, hvad du kan gøre for at spare op i løbet af et år før næste jul, ligesom at vi kommer ind på, hvordan du kan søge forskellige tilskud til julen for at klare den.

Spar op i løbet af året
Befinder du dig ikke i en svær økonomisk situation, har du mulighed for at spare op i løbet af året. Det er altid en god idé at starte så tidligt som muligt, og selvom at det kan være svært mentalt at ligge lægge penge til side i januar til noget, der først sker i december, vil det betale sig, når vi når til december måned.

For at være sikker på, at du ikke kommer til at ”tage” af opsparingen, kan du få din bankrådgiver til at lave en låst opsparingskonto, som laver en årlig udbetaling i december måned.

For at det ikke skal være helt kedeligt, kan I gøre opsparingen til en leg for jer selv. En af de opsparingsmetoder, der er populær hos mange unge er, at du ligger en tyver til side, hver gang du har været ude og handle.

Handler du omkring fire gange i måneden, vil du kunne nå at have sparet ((20×4)x11) = 880 kroner til december måned, hvilket godt kan gå hen og blive til en gave til den lille og en god julemiddag.

img_4347

Udsatte børnefamilier kan få hjælp
Befinder I jer i kategorien ”udsatte børnefamilier” (hvilket i sig kan være et nedladende navn), er der gode muligheder for at få hjælp til at holde en god jul. Som udgangspunkt er der to store aktører, som tilbyder julehjælp:

1) Mødrehjælpen
Mødrehjælpen er en landsdækkende organisation, som hvert år indsamler penge. En del af dette indsamlingsresultat går til julehjælp. I modsætning til den anden aktør, Røde Kors, overfører Mødrehjælpen penge til din bankkonto.

Hos mødrehjælpen ser satserne for hjælp således ud:
400 kroner pr. barn
300 kroner til mad
100 kr. for hvert ekstra barn (til mad)
Hvis vi tager udgangspunkt i, at I er en familie med et barn, vil I derfor kunne få 400 kroner (for barnet) + 300 kroner (til mad) = 700 kroner i alt. Dette beløb er skattefrit jf. ligningsloven §7 stk. 22. Udover dette beløb har du også mulighed for at få rådgivning til, hvordan I kan undgå ikke at have råd til at fejre jul.

For at kunne modtage støtte fra Mødrehjælpen, skal du passe ind i deres boks for, hvad en udsat børnefamilie er. Som udgangspunkt skal du have et hjemmeboende barn, ligesom du skal have et lavt rådighedsbeløb, og være i en situation der gør, at du/I ikke kan overskue privatøkonomien.

Læs mere om mødrehjælpen HER. På hjemmesiden har du også mulighed for at give julehjælp.

2) Røde Kors
En af de andre aktører på markedet er Røde Kors. I modsætning til Mødrehjælpen har Røde Kors et fast beløb, de giver pr. ansøger; nemlig 800 kroner i form af et gavekort til COOP. Du har også mulighed for at få en julekurv med samme værdi i stedet for gavekortet.

For at finde ud af om du er berettiget til julehjælpen samarbejder Røde Kors med mange kommuner. De benytter sig af et mere kompliceret system, som du har mulighed for at høre nærmere om ved at kontakte deres kontaktperson i den kommune, som hvor du bor i.

Du finder din kontaktperson HER. Og kan læse mere om Røde Kors HER.

Skulle en af de to aktører ikke dele julehjælp ud i dit område, findes der mange flere. Nogle af de andre store der findes er:

  • Dansk Folkehjælp
  • Frelsens hær
  • Børnenes kontor
  • Kirkens Korshær
    Derudover har din kommune med garanti en masse frivillige organisationer, som støtter julehjælp på en eller anden måde.

Hjælp andre i nød
Hvis du ikke selv er i nød, men har overskud anbefaler vi at du hjælper så vidt muligt andre i nød. Dette kan gøres på flere forskellige måder, og vi forstår udmærket, hvis du ikke føler for en pengedonation.
Andre måder at hjælpe på end at donere penge på, kunne være:

  • Inviter andre på julebesøg juleaften
  • Giv små pakkegaver til dem, der har mindre. Opdelt efter kategori (fx. en gave til en dreng i alderen 3-5 år) på fx Facebooks-sider for forældre eller til foreninger, der deler gaver ud – kræver dog mere koordinering
  • Indsaml penge ind for en af de ovenstående organisationer
  • Der findes desuden mange måder at være frivillige på i de forskellige organisationer

N.B. Skulle du vælge at donere penge til en god sag, vil de fleste store organisationer kunne oplyse SKAT om dit bidrag, således at dit bidrag bliver skattefrit. Du har mulighed for at bidrage til en velgørende organisation med lidt over 12.000 om året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *