Kosttilskud til gravid og baby

Af Lisbeth Hecksner

Jeg er zoneterapeut og har arbejdet de sidste ca. 25 år med fertilitet, gravide og børn. For tidligt fødte børn, spædbørn – børn i det hele taget. Derudover går jeg meget op i hormoner og kosttilskud. Jeg har et hav af supplerende videreuddannelser i blandt andet orthomolekylær medicin, biomedicin og homøopati.
Jeg følger med i alt hvad der sker uden for Danmarks grænser, hvor man som regel er meget længere fremme mht fertilitetsbehandling og kosttilskud. 

Her kommer nogle gode råd, der kan gavne din fertilitet, dig som gravid og din baby, som jeg står fuldt inde for, og som man bruger i udlandet, men som ikke nødvendigvis er støttet af det officielle sundhedssystem.

Zoneterapeut Lisbeth Hecksner

Fertilitet
Hvis vi slår hormoner sammen med fertilitet, er der mange ting, som er utroligt gavnlige for både et hormonsystem, som er ude af trit (manglende cyklus) og som hjælp til fertilitetsbehandling. Man har i mange år på fertilitetsklinikker i udlandet brugt E-vitamin, B-vitamin, d-vitamin og gele royal fra bier. Der er et kosttilskud, som hedder Vitex Agnus Castus, som er effektiv til uregelmæssige menstruationer og  manglende cyklus.

Mange unge kvinder lider af PCOS, som er en ubalance i hormonsystemet, hvor man enten har uregelmæssig cyklus eller helt manglende menstruation. Her spiller kosten en stor rolle for at få stabiliseret hormonsystemet sammen med kosttilskud. Her foretages individuelle forslag til kosttilskud. Det er altid godt at få zoneterapi, når hormonsystemet er ustabilt. 

 
Alle kvinder i fertilitetsbehandling bør vide, at man bliver behandlet med kunstige hormoner, som kan give bivirkninger af forskellig art.  Der kan suppleres med både yoga, zoneterapi og gode kosttilskud samt selvfølgelig i mange tilfælde en ændret kost plan. Der findes masser af hjælp til disse kvinder, udover fertilitetsbehandling.
 
Bivirkninger ved fertilitetsbehandling kan f.eks være vægt øgning og generelle gener, som f.eks når man er i overgangsalderen, hudproblemer og forstyrrelser i cyklus, humørsvingninger.
 
Der er også fertilitetsyoga med Thilde Vesterby, zoneterapi hos en terapeut, som arbejder med fertilitetsbehandling, som jeg selv gør. Kostvejledning hos fx Nanna Stigel, der har skrevet bogen “Bliv gravid”, eller Christina Santini.

https://www.thildevesterby.com

Gravide
Der forskes på livet løs i tidlige aborter, hvor man f.eks ved, at hvis man indtager probiotika (mælkesyrebakterier), fra man planlægger at blive gravid, kan man nedsætte risikoen for tidlig abort, samt nedsætte risikoen for at barnet får allergier eller refluks.
 
Kosttilskud til gravide vil jeg som et minimum anbefale en god multivitaminpille med folsyre/folat (400 mikrogram), omega 3 (fiskeolie) og probiotika. Fra uge 10 (måske) jern (Kreuterblut) og fra uge 20 et godt Calcium/magnesium citrat produkt.
Magnesium, probiotika og d-vitamin kan også mindske risikoen for, at din baby får refluks, så fortsæt endelig mens du ammer.
 
Med hensyn til kosttilskud, skal man altid sikre sig, at f.eks. Fiskeolien er så ren som muligt, at der er så mange milliarder mælkesyrebakterier af den rigtige slags i probiotika og i det hele taget sørge for, at vitaminerne og mineralerne i multivitaminpillen er i naturlig form, så er optageligheden den mest optimale. Jern kan give lettere forstoppelse, så sørg for et produkt, som igen er nemt optageligt, så man undgår disse problemer. Køb altid gode kost tilskud, – lad vær’ med at gå på kompromis her.
 
Under graviditeten må man ikke få for meget A-vitamin, som kan give fosterskader. Men det findes hovedsageligt i indmad, og det er der ikke mange der spiser.

Kosttilskud til børn
Fra 0 -ca. 7-8 måneder vil jeg foreslå udelukkende D-vitamin med mælkesyrebakterier. Idag er det Duo-lac fra apoteket, som jeg personligt synes, er de bedste. Man kan i den periode også supplere med andre bakterier, f.eks Udo’s choice infant care. 
Jeg køber idag mine børnebørns vitaminer hos Vitaviva. De er uden skidt og møg, ingen farvestoffer, ingen fyldstoffer, ingen kunstige sødemidler osv. De har gode omega 3, probiotica og multivitaminer. 
De tre sidste får de året rundt, og så supplerer vi med ekstra immunstyrkende i vinterhalvåret. Det kan være Biostrath, Echinamin, Engystol f.eks.

 

Bøger om kosttilskud
Det etablerede system er ikke så meget for kosttilskud i det hele taget, så man vil ofte støde på skepsis. Og i nogle tilfælde vil læger direkte fraråde kosttilskud. 

Der er mange gode bøger om kosttilskud. Men mange af dem er generelle anvisninger. Hvis man skal have en individuel rådgivning, skal man f.eks konsultere en biopat, en der har læst Orthomolekylær medicin (som mig) eller det kunne også være en som hende her christinasantini.com. One size don’t fit all, hvis det er lidt alvorligere ting.  

Du kan læse mere om zoneterapeut Lisbeth Hecksner samt booke tid hos hende her: http://www.lisbethhecksher.dk

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *