Af Maria Lyngsø Hougaard
Juhuuu, vi har pakket til 6,5 uges barselsrejse i Thailand – mor, far, en 3-årig og en baby på 9 måneder – hvor vi skal rejse rundt den næste tid. Sol, varme, pool, strand, thaimad, thaimassage og kvalitid. Vi skal være cirka en uge hvert sted for børnenes skyld, og vi skal både bo ved strand, på øer, i by og på farmstay i højlandet. Så der kommer også til at være en del transport til lands, i vand og i luften.
Og hvad har vi så pakket? Det er jo en helt kunst i sig selv, når man skal rejse med børn. Jeg vil påstå, at noget af det, du pakker, kan være afgørende for, at I får en nemmere rejse. Og vi er specifikt blevet bedt om at dele vores pakkeliste – der er ikke noget bedre end at trække på andre forældres erfaringer og rejselister, når man selv skal afsted. Så vi deler meget gerne vores. Værsgo’ – nu kan du læse lidt detaljer om vores valg og bedste tips – og til slut kan du downloade vores Pdf-pakkeliste, der viser pakkelisterne ned til mindste detalje (både håndbagage til flyet samt indchecket bagage).
Hovedmissionen har været at pakke let (of course) – her er det særligt tøj, jeg tænker på. Min erfaring er nemlig, at man alligevel ofte ender med at bruge det samme tøj! Udstyr går vi ikke ned på – og der kommer vi alligevel til at slæbe en del.
Vores pakkeliste
Nederst kan du downloade vores Excel-pakkeliste med alle detaljer på. Men først lige lidt kommentarer til nogle af tingene/valgene:
- Bagage: Vi har valgt at pakke i en stor backpak rygsæk og en stor rulle-kuffert. Det er vores hovedbagage. Men vi checker også en stor blød sportstaske ind med bleer, modermælkserstatning og grød til de første uger. Vi må nemlig checke 3 styk bagage ind a 20 kg, så vi kan ligeså godt tage det med hjemmefra, og så pakke sportstasken sammen, når den er tom. Den voksne med back-packen på ryggen har en håndbagagerygsæk på maven og hænderne frie til at køre klapvognen med Svend på 9 måneder. Den med rullekufferten har en håndbagagerygsæk på maven og sportstasken på ryggen – og 3-årige Anker i hånden. Den sidste håndbagage ligger i klapvognens kurv. Anker håndbagagerygsæk er også en autostol, smart ik! Hvis Anker bliver træt under transport, kan Svend komme i bæresele på maven, Anker i klapvognen og en ekstra håndbagage i klapvognens kurv. Fastspændt til vores bagage har vi to rejse-pop-op telte fra Deryan og en baby-autostol. Det bliver tungt og hårdt, men det kan lade sig gøre:-)
- Bæresele: Vi har en “Ergobaby Performance” bæresele med, der er lavet til at bruges, når det er varmt eller man sveder. Den er luftig i varmen. Den er hovedsageligt til baby Svend, men hvis han skal sove i klapvognen, og Anker bliver træt, så kan han også kommer på ryggen i den (hvis vi ikke skal gå langt) – den kan klare op til 20 kg.
- Lift/seng: Vi har en blød lift med til Svend (vi fjerner det hårde i siderne, så den kun har hård bund og dermed fylder meget lidt). Den kan spændes fast i klapvognen med to små remme, der sidder på liften, men vigtigst af alt kan den bruges i flyet som seng – samt andre steder som fx i bus eller på færge (se foto). Svend er for stor til en bassinet (fly-vugge) på flyet, og tanken er derfor, at han skal sove i den på flyet – på vores skød eller på gulvet, da vi har ekstra benplads. Men et godt tip; da vi rejste med Anker som baby, fandt vi ud af, at vi kunne vugge ham til ro i liften på vores skød og så liste den ned i bassinetten på væggen. Han havde hele tiden selen om sin mave, mens han lå i liften. Og når der så var turbulens, kunne vi liste liften op igen og klikke hans sele på vores uden at vække ham – det virkede så godt!
- Badetøj: Medbring rigeligt med badetøj, for det bruger du det meste af tiden. Jeg har medbragt 1 badedragt og 1 bikini. Børnene har både uv-dragter og badeshorts.
- Senge og myg: Vores sønner sover i hver sit Deryan pop up telt med tilhørende madras og sovepose. Vi havde rigtig god erfaring med det efter vores første barselsrejse til Bali. Det betyder, at de kan puttes hvor som helst i et rum. Der kan være mørklagt i teltet, selvom vi tænder lys i rummet. For børnene er det den samme trygge hule hele rejsen igennem – overfor Anker kalder vi det hans “rejse-værelse”, og vi tager hans lille sky-lyskæde med til at hygge i teltet med. Vi sparer også penge på ikke at skulle købe ekstrasenge på værelserne. Og så er teltene myggesikre med deres myggenet – vi sprayer dem med tekstilspray med myg (noget krasbørstigt noget), der holder i 14 dage. Det sprayer vi også på tøj, klapvogn etc.
- Tøj til mor: Når det kommer til tøj, har vi valgt at tænke meget minimalistisk. Når vi tænker tilbage, ender man alligevel altid med at gå i det samme tøj! Og det er nemt at få vasket tøj i Thailand. Så til mig selv har jeg pakket 2 kjoler, 1 par cykelshorts under kjoler, 1 par shorts, 2 bh’er, 7 par trusser, 2 toppe, 1 t-shirt, 1 par bløde lange bukser (til fly og transport), 1 let skjorte (til cardigan og myggeafdækning), 2 bikini/badedragt, en cardigan til flyturen, to par strømper, 1 par strømpebukser, sneakers og birkenstock sandaler. Undgå at pakke farverigt tøj, da det tiltrækker myggene!
- Tøj til børnene: Svend på 9 måneder lever nok stort set bare i ble. Til aften-myggene har vi løst dækkende tøj (hør, bomuld) med til begge børn, da vi sprayer tøjet med myggespray om aftenen og på den måde forhåbentlig undgår myggestik.
- Klapvognen: er en City Mini Zip fra Babyjogger, som vejer meget lidt og kan pakkes i en rygsæk på ryggen (og den er den også pakket ind i på flyet). Til den har vi et myggenet og et solsejl, som vi sprayer med myggespray til tekstiler.
- Myggemidler: Vi er meget i tvivl, hvorvidt vi skal bruge myggespray på Svend, der kun er 9 måneder. Det føles helt forkert på den fine nye hud, men det er jo bedre en Malaria – og Dengue-feber, som desværre stikker om dagen i sol, hvor dækkende tøj er tortur i varmen. Vi har 4 styk Autan myggespray med til Anker på 3 år (og måske Svend) og os hvis det ikke er slemt med myg, og en spray med DEET til os voksne, hvis der er mange myg. Hvis der er mange myg, så tror jeg, at vi sprayer Svend med Autan og ellers prøver med en dråbe citroneucalyptusolie blandet i babyolie. Det vurderer vi lidt dernede og fra sted til sted. Men vi sprayer i hvert fald tøj og udstyr. Vi har købt denne tekstil myggespray, som vi bruger til klapvognen, deres sovetelte, tøj, UV-dragt etc.
- Bleer: Thailand er ok civiliseret, og de har et stort udvalg af bleer, men da vi skal direkte (vi har en enkelt dag i Bangkok) ud til øerne Koh Kood og Koh Mak, kan vi lige så godt tage en god bunke bleer med hjemmefra. Vi tjekker så bare en blød sportstaske ind med det, som kan foldes sammen, når den ikke længere er fyldt. Efter de første ca 2 uger ankommer vi til den større by Chiang Mai og kan købe bleer etc.
- Babymad og snacks: Af samme grund som ovenfor tager vi mad og snacks med hjemmefra til de første uger. Både fordi vi ikke gider bruge vores første (og eneste) dag i Bangkok på at handle ind til de første uger på øer, hvor det er svært at finde – og så er produkterne også bare lidt lækrere og sundere i Danmark. Vi tager cirka 12 poser med pulvergrød fra det virkelig lækre Woodland Wonders og forskellige spændende snacks med fra Minimad.dks månedskasser, 10 tuber med velkendt og sund aftensmad og smoothiegrød fra Ellas Kitchen og 4 bøtter modermælkserstatning fra økologiske Baby&Me samt nogle af deres mælkebrikker til de første transportture. Da vi rejste med Anker som baby i 2016, spiste han det samme som os på Bali; ris, kylling etc, hvilket Svend også skal. Men det var super fedt at have pulvergrøden/tuberne/snacks til at supplere med, hvis han var sulten på andre tidspunkter end os, på transport og til tidlig morgenmad og som godnatgrød!
- Autostole: Vi har valgt at medbringe en baby-autostol til Svend, da det ikke er så nemt at opstøve i Thailand. Der er faktisk steder, der udlejer dem (ligesom på Bali, hvor vi gjorde lejede istedet for at medbringe vores egen), men det er kun i de større byer. Og efter at have spurgt de steder, hvor vi skal bo/transporteres med, så må vi sande, at det nemt kan blive lidt besværligt at sørge for autostol hele tiden. Og vi har ikke lyst til at fragte ham uden, da vi skal køres en del længere strækninger – Thailand er jo et overraskende stort land. Det virker simpelthen for skørt, at vi bruger autostol herhjemme hvis ikke dernede, hvor trafikken er meget vildere. Til Anker har vi fundet den smarteste børnerygsæk, der også er en autostol. Så det er hans rygsæk med legetøj/håndbagage i flyet. Det er så fedt med multifunktionelle ting!
- Redningsvest: Vi medbringer en redningsvest til hver af drengene, da vi skal sejle ud til øer. Man kan ikke regne med, at de har redningsveste til børn, og vi ved, at det giver os forældre meget mere ro i maven, at vores børn har nogle redningsveste på, der rent faktisk er til børn.
- Førstehjælpskasse og medicin: Børnepanodil, Antihistamin til brug ved både reaktioner på myggestik eller andre allergier, Lokalbedøvende creme – erfaring har lært os, at det er en god idé i forhold til særligt myggestik, Termometer, Plaster, Pincet, neglesaks og lille saks, Desinficerende midler, næsesuger, næsespray, imodium, Revolut ved dehydrering, En lille førstehjælpskasse fra apoteket med blandt andet plaster og kanyler etc. (se flere ting i pakkelisten, der kan downloades nederst).
- Til poolen: En svømmevest til Anker er guld værd, for med den her på, så kan han svømme selv – og det giver både han og os frihed. Vi har en badering med to huller til ben samt med et lille soltag med til Svend. Det havde vi også til Anker i 2016, og det var så fedt, så han ikke hele tiden skulle være på vores arm i poolen.
- Badebleer…har vi droppet: Og hvad angår badebleer; det er jo noget, man skal bruge i svømmerhaller herhjemme, men der er ingen regler i Thailand – dog er det ikke fedt for nogen, hvis poolen må lukke grundet lort, så vi tager et par badebukser med til Svend, der lukker helt tæt i benene (dem som skal bruges i danske svømmehaller over bleen). Vi nægter at slæbe badebleer med:-)
- Underholdning/legetøj: Generelt har jeg brugt tid på at finde legetøj til Anker, der fylder lidt men har meget leg i sig. Det er så pakket ind som små gaver, som han får løbende på rejsen, når han keder sig. Tingene er pakket ind med en del tape, udelukkende for at det tager tid at få op, for så går tiden også med det. Anker er vild med dyr – og særligt figurerne fra Løvernes Konge, så dem får han med. Jeg har dertil lavet et legetæppe, som er en savanne i tynd sandfarvet filt, hvorpå der er limet blå (søer) filt og grøn (buske) filt på – den fylder ingenting lagt sammen, men giver dyrene mere liv og leg. Jeg har prøvet at tage fat i de ting, der interesserer ham – han er fx også nysgerrig på Pippi Langstrømpe og på Peter Pan. Derfor har jeg skaffet små figurer eller printet figurerne og limet på pap, så han kan lege med dem, mens han hører lydbøgerne. Jeg har også pakket bilbanetape og biler til ham. Rejsespil og klistermærkebøger med genanvendelige klistermærker. Til baby Svend: Hjemmevandt legetøj, legetøj, der bipper, et lille spejl og lignende.
- Bøger: Anker er vild med bøger! Både at få dem læst højt og selv sidde og fordybe sig i dem. Jeg har været på DBA og i genbrugsbutikker og finde tynde bøger a la de lidt større pixi bøger med ok meget tekst passende til en næsten 4 årig fundet brugt. Og så et par større bøger, der fylder mere – her har Forlaget Alvida nogle rigtig gode bøger med opgaver/læring i, som fanger vores 3-årige meget, og får rejsetid til at gå. Deres Skriv og visk ud-bøger er geniale, da de kan bruges igen og igen.
- DIY kalender: Vi har talt en del om, hvorvidt Anker vil få hjemve. Han er meget glad for sit hjem “Det gule hus”, og vi oplever, at han ofte spørger, hvornår han skal hjem til det, hvis vi er på ferier/weekendture. Han har med sin alder en større forståelse for, hvor hjem og tryghed er. For at hjælpe ham, så har jeg lavet en hjemmebikset kalender, hvor han skal sætte et kryds hver dag. På den måde får han et visuelt overblik og en tidsfornemmelse over rejsen. Også over hvornår vi skal skifte location. Jeg tænker, at det ofte må være svært som barn ikke at vide, hvad man skal forholde sig til. Det håber jeg, han kan sådan her. Og hvis han spørger til, hvornår vi skal hjem, kan han visuelt se det – og bliver forhåbentlig ikke alt for ked af det!
- Lydbøger og børne-hørebøffer: Vi medbringer en gammel iPhone med downloadede lydbøger (og Netflix offline) + et par trådløse børnehørebøffer til Anker. Vi ejer ikke iPads og vil helst tilskynde til anden leg, men lydbøger er vi stor fan af og en tegnefilm i ny og næ er okay og kan give alle en pause. Til lydbøgerne har jeg fundet bøger med samme eventyr, som han kan kigge i imens. Husk at hente film og lydbøger ned til offline, inden du rejser, så du har nogle, hvis nettet svigter! En del streamingtjenester virker ikke i udlandet, men der er vpn-tjenester, der kan hjælpe med det.
- Slik: 6 poser med lakrids/bolcher har vi medbragt til os voksne til turen. Her hjemmefra drømmer vi om thaimad, men jeg vil vædde med, at vi dernede kommer til at savne lakridser!
- Dyne/sovepose: Vi har valgt at medbringe baby Svends dyne og Ankers pude. Svend dyne er god til flyturen, og i teltet kan han sove oven på den (det gjorde Anker i 2016) – den er tryg for ham. Anker har teltets sovepose, men sover normalt med pude, så den synes vi ikke, han skal undvære.
- Solcreme: Vi har taget rigeligt med solcreme med hjemmefra, så vi har noget uden skidt i blandt andet Zenz’ sololie. Det er fedt, at det er en spray, for det er bare noget nemmere med unger, der kan være en kende utålmodige, når poolen venter. Og den kan bruges måde på krop, ansigt og i hår – er vandafvisende og svanemærket (PS hvis man skal på en kort rejse, så har Zenz også økologiske rejsestørrelser). Jeg har også medbragt deres Pure shampoo, balsam og hårkur, som er uden skidt og derfor også kan bruges af ungerne
- Rejse højstol: Det er ret rart at kunne sætte Svend i en højstol, da han er ved at være en sund dreng, men det er jo ikke lige alle steder, hvor de har en. Derfor tager vi stof-højstolen fra Sack n Seat med fra barselsrejsen med Anker. Man skal bare bruge en almindelig stol og vupti, så har du en højstol.
- Og alt det andet: Og så er der alt det andet! Download exelarket her nedenfor, hvor du kan se til mindste detalje, hvad vi har pakket til rejsen:-)
Vores artikel fra barselsrejsen for tre år siden om, hvad du skal medbringe og gøre på flyturen er stadig lige aktuel, og vi har gjort nogenlunde det samme igen.
Læs vores rejseartikler, som starter med flyturen og Bangkok her:
http://mor-skab.dk/barselsrejse-i-thailand-del-1-flytur-og-bangkok/
Hejsa. Tak for en god liste. Jeg vil høre, hvad I endte med at gøre ift. myg? Sprayede I baby Svend? Vi skal rejse med baby magnus på ti måneder lige om lidt 🙂
Hej Mette
Godt du kan bruge den:-)
Vi endte faktisk med at gå efter devicen, at det er bedre med myggespray i “blot” 7 uger end denguefeber. Så hver eftermiddag lagde jeg drengenes tøj udenfor og sprayede det med DEET myggespray, så dampede det af der, og de fik det på, når solen gik ned. På håndryggen, fødder (Svend fik ofte strømper med spray på) og lidt i håret fik de Autans myggespray.
Klapvogn, myggenet og sove-telte sprayede vi hver 14. dag med tekstilsprayen.
Svend fik stort set ingen myggestik.
Rigtig god rejse!
De bedste hilsner Maria
Hej😁
Hvilket deryan telt seng købte i. Den lille der hedder baby eller den lidt større der hedder lux
Hej Julie
Vi tog den udgave, hvor man kunne rulle stof ned over mygge-net vinduerne, for mindre lysindfald. Det mener jeg ikke, man kan på Baby udgaven😊
Hej Maria
Først og fremmest: tak for super inspiration til pakkeliste. Vi skal rejse til Thailand om en måned og er derfor ved at forberede os.
Den lift, du beskriver, I brugte i fly, færge og bus, hvor er den fra?
Vores datter er 7,5 måned og er for længst vokset ud af hendes Najell-lift. Så vi er på udkig efter en ny, vi kan bruge til samme formål som jer.
Linket virker desværre ikke, så håber du har mulighed for at svare her 🙂
På forhånd mange tak
Mvh Simone
Hej Simone
Jeg ser først din besked nu -jeg håber ikke, det er for sent!
Den hedder Circle lift, men det ligner meget den her: https://www.coolshop.dk/produkt/babytrold-bloed-lift-black/2345JS/?gclid=Cj0KCQjwkOqZBhDNARIsAACsbfI4Slz5vPM-VMdd5Rz0OMb6OQFiLf4pPE4y1CFQFThgwiUr5m-BZPgaAiL5EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Rigtig god tur!
Hej! Tak for god inspiration – hvor har du købt redningsvestene henne? 🙂
Beklager det sene svar. De er købt fra en net-side – Google “Baby redningsvest”, så burde der komme nogle frem:-)
Hej.
Tak for super god pakkeliste.
Havde babytrold liften hård bund?
Mvh
Mette
Hej Mette
Beklager det sene svar – ja, det havde den. Vi fjernede de hårde stykker i liftens sider, så den kunne gøres helt flad:-)
Hej ☀️ Tak for en super pakkeliste! Vi skal også 7 uger til Asien (Thailand, Cambodja og Filippinerne) til maj med vores lille datter, som til den tid er 8 måneder.
Hvad gjorde i med vacciner?
Kh Tanja
Hej Tanja
Dejligt det kunne bruges. Vi tog til et vaccinested og fik vejledning – og vi tog det, som de anbefalede os😊
Rigtig god tur!
Tak for svar’! Okay – vaccine sted? Altså her i Danmark? Hvor lå det henne? Jeg har søgt råd hos lægen, men uden nogen hjælp :/
Kh Tanja
Der kommer masser af steder op, hvis du googler “rejsevaccine”, men fx den her https://www.vaccination.dk/rejse/
Hej Maria
Hvordan kunne i få lov til at tage en lift med ind som håndbagage som er 80 cm ?
Mvh Julie
Hej Julie
Vi bar babyen ind i den, og der var ingen, der sagde noget:-) Det er en lille blød lift – kun hård i bunden.
Hej Maria.
Tak for et super inspirerende indlæg! Jeg ved ikke, om du stadig ser kommentarer her, men prøver lykken☺️ Hvilken babyautostol havde I med? Den lyder til at have været ok kompakt?
På forhånd tak!
Vh Lotte
Hej Lotte
Jeg ser desværre først din kommentar nu:-)
Vi have en let en med – en uden isofix og andet smart. Sådan en man bare sætter fast med en sikkerhedssele, og som man også kan bære baby/ting i.
Og dejligt du kan bruge artiklen.
De bedste hilsner Maria