CHILIPLASTER, REBOZO OG KYS – Naturlig smertelindring til fødslen

IMG_7372

Mamaprofylax – der har den mest fantastiske fødselsforberedelse (læs interview med jordemoder derfra HER) – afholder indimellem gratis Temadage om smertelindring til fødslen.

Mor-skab var med, da jordemoder Tina viste og fortalte om alle de interessante måder at lindre på. Og foredraget kan varmt anbefales, hvis du står overfor en fødsel.
Tinas hovedbudskab er, at du selv skal træffe valg på et oplyst grundlag, så det giver mening for dig. Det handler om at få en god oplevelse. Men det kan også være, at du tror, du har brug for noget, du ikke har brug for, hvis du bare får den rette støtte.
Måske er naturlig smertelindring nok for dig!

Her får du de overraskende og brugbare råd.

IMG_7370


NATURLIG SMERTELINDRING

Chili plaster
Chili plaster kan du putte på lænden eller foran, alt efter hvor sammentrækningerne og smerten er. Det varmer og lindrer. Du putter plastret på, når veerne begynder, og så virker det efter ½ time og de efterfølgende 12 timer. Plastret kan også klippes i mindre stykker, da smerten ofte sidder et meget konkret sted.
Kamferplaster har samme virkning.
NB hvis det rødmer rundt om plastret, kan du ikke tåle det og skal tage det af.
Chili plaster kan fx købes HER

Positive tanker
Hjernen forstår ikke, at ve-smerter ikke er farlige. Den reagerer bare på smerter, som ved alle andre smerter. Så det er godt at øve sig på gode og positive tanker om, at ve-smerten ikke er farlig. Den hjælper dig! Hæng evt. post-its op med budskaberne og læs dem hver dag

Ingefærvand på klude
Ingefær er muskellindrende. Du koger revet ingefær godt igennem i vand og fryser det så ned, så det er klar. Når fødslen starter, koger du det op igen og putter vandet på klude, som du eller din kæreste kan holde på sammentrækningerne. Vandet kan evt. medbringes til hospitalet i en termokande

Vejrtrækninger
En meget vigtig smertelindring er vejrtrækninger! Du kan fx gå på et Mamaprofylax-kursus og lære dem. Og ellers er det bare vigtigt at huske at trække vejret – start med dyb vejrtrækning, så længe du kan det, ind ad næsen og ud af munden, dybt ned i maven.
Du kan læse om Mamaprofylax’ fødselsforberedelse HER

Zonepunkter
På knæ, arme, skuldre og på toppen af hovedet er der punkter, der kan lindre smerten, hvis din fødselshjælper trykker her.
Tina fik zoneterapeut Lisbeth Hecksher til at vise os hvor og hvordan – se videoer og billeder.
Du kan også søge på You Tube under ”Arkupressure birth”.

IMG_7381
Punkter til smertelindring

Varmepude
Tina fortæller, at det kan være ret smertelindrende med en varmepude der, hvor sammentrækningerne er. Du kan købe eller selv sy en pude, der kan varmes i microbølgeovnen eller den almindelige ovn, så der ikke er en ledning, der holder dig fra, at bevæge dig rundt. De varmer også gerne på hospitalet, hvis du medbringer den.

Kærtegn, kys, berøring, ros og massage
Berøring, nus og massage øger Oxytocinen, der øger ve-produktionen, og er meget vigtig for fødslen. Her er det din fødselspartner, der skal give den gas. Det kan være godt at medbringe olie på hospitalet til massagen.

Varmt vand
Om det er bruser eller karbad, så lindrer det at blive omsluttet af varmt vand eller få varme klude på smerte-punkterne. Men put ikke olie og salt i vandet i karbadet, da det ikke er godt at få op til barnet. NB Brug gerne lavendelduft fx i form af røgelse, da det beroliger.

Rebozo
Rebozo er en meget gammel mexicansk tradition, hvor man masserer og lindrer med et tørklæde. Du kan på nettet og You Tube se en masse gode måder at bruge tørklædet på. Her viser Tina simple metoder, hvor fødselshjælperen strammer om bækkenet, hvilket er rart, når det smerter.

IMG_7384

Musik
Det kan være rigtig godt at skabe trygge og hjemmelige omgivelser fx med beroligende musik, som du har forberedt hjemmefra. Men det kan også være, at det er ”Mads og momopolet”, der giver dig mest tryghed og ro.

Bevæg dig
Det er rigtig godt at bevæge sig under en fødsel, så du bruger tyngdekraften, og baby får god mulighed for at komme ned i bækkenet. Men det kan være godt på forhånd at øve forskellige bækkenåbnende stillinger derhjemme, så din krop bliver vant til dem. Sit fx lidt i hug og læs en bog, bevæg bækkenet, dans eller lav fx yogastillingen ”Sommerfuglen”, som zoneterapeut Lisbeth viser her.

IMG_7387 IMG_7373

Forebyg bristning
Smør dit mellemkød med mandelolie for at blødgøre det. Det kan også hjælpe at træne bækkenbunden og for eksempel bruge en ”Epi no”, der er en træningsform til bækkenbunden og mellemkødet. En ”Epi no” er en lille ballon, der hjælper dig med at mærke rigtigt forneden.
Og så hjælper det at lytte til jordemoderen og ikke presse før tid – baby skal helt ned i bækkenet, før du presser. Det er også godt at skifte stilling i presseperioden og få varme klude på mellemkødet.


MEDICINSK SMERTELINDRING

Epidural blokade
45% af førstegangsfødende råber på en epidural, og den kan bestemt også være brugbar. Som Tina fortæller, kan den være rigtig god, hvis en fødende har været i gang i flere døgn, og ikke har åbnet sig eller har brug for at hvile og lade op til pressefasen. Eller til kvinder, der er meget angste og som ved udsynet til epidural måske kan tales fra kejsersnit.
Men måske skal man ikke bare uden videre tænke ”Hvorfor mærke noget, når jeg kan undgå det?”. Der kan nemlig være en del ulemper og bivirkninger ved en epidural, som i hvert fald er vigtige at have sat sig ind i. En af de større ting er, at livmoderens arbejde kan blive for sløvt, så moderen skal arbejde hårdere/bevæge sig mere for at få baby ud.
Et godt råd er, at du efter en times hvile på epidural, kommer op og bevæger dig, så man kan prøve at undgå disse bivirkninger.
– Feber; kan også skyldes en infektion, og derfor giver man antibiotika
– Hovedpine; epiduralen kan resultere i væske i hjernen, der ikke er farlig, men kan give en ret god hovedpine
– Problemer med bevægelse i benene
– Sugekop; livmoderen kan nemt blive for sløv, og derfor kan det være nødvendigt med sugekop for at få barnet ud
– S-drop; ve-stimulerende drop med Syntocinon, der fungerer som kunstigt Oxytocin og sætter gang i veerne, som epiduralen ofte kan sløve
– Blodtryksfald
– Fødslen forlænges ofte
– Husk at tisse, da epiduralen bedøver blæren, så du ikke opdager det, og det er ikke gunstigt, da der skal være plads til babyen

Pudendus blokade
En nål føres op i skeden og bedøver den nederste del af skeden. Tina fortæller, at den kan være god, hvis en kvinde ikke tør give slip og presse. Man kan sige, at en Pudendus blokade tager over, hvor epiduralblokaden slipper, da epiduralen ikke virker i den nederste del af skeden = pressefasen.
Men Pudendus kan forlænge presseperioden og resultere i en sugekop, fordi du ikke kan mærke musklerne ordentligt.

Morfin
Morfin bruges før den aktive del af fødslen, altså i opstartsfasen. Det kan være godt, hvis baby står skævt og det har resulteret i, at opstartsfasen bliver over 20 timer lang. Bivirkninger kan være kvalme og svimmelhed.

Lattergas
Lattergas kan være godt under dybe vejrtrækninger og i ve-pauserne. Du får med masken flyttet fokus til vejrtrækningen, der er rigtig vigtig under en fødsel. Men som Tina fortæller, så kan nogle lide det, og andre ikke. Bivirkninger kan være kvalme og svimmelhed.

Se de fremtidige super gode temadage om smertelindring hos Mamaprofylaks HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *