Få baby til bords

Af Maria Lyngsø Hougaard

Der er sponsorerede ting i artiklen – samarbejder med brands er altid nøje udvalgt af Mor-skab, og holdninger er altid fra hjertet. Produkter, der fremvises, er ting vi selv bruger, ønsker os eller elsker! //Mor-skab

Han er lige født, men er allerede med til bords. Øjnene følger de halvslørede elementer, en baby nu engang kan se, og der trækkes på smilebåndene, når mor og far læner sig frem og kigger mod babyindsatsen. Han er nemlig en del af sin nye familie – også når de spiser, laver mad og sågar bader!

Anker i højstolen “Nomi”


Fra ble til skægstubbe
Det er ikke altid til at finde rundt i det kæmpestore sortiment, der er til babyer, og man kan som forælder nemt fylde hjemmet op med alverdens ting. Derfor kiggede vi især efter ting, der kan bruges længe, og som man virkelig får brugt!

Da vi skulle finde en højstol, som kunne bruges helt fra spædbarn til teenager (forestiller mig dog ikke, at en ranglet fyr med bumser og sporadiske skægstubbe vil bruge den), faldt vi hurtigt over “Nomi”, fordi den er let og ergonomisk, og fordi sikkerheden er testet i hovede og røv (sorry).
Vi bruger nu “Nomi Baby”, som er en babyindsats, vi kan sætte på Nomi stolens smukke ege-stamme, så baby kan være med ved bordet helt fra fødslen. Det smarte ved babyindsatsen er, at den både kan fungere som en skråstol og med et enkelt vip, kan den lægges vandret, hvis han skulle falde i søvn. Babyer har nemlig ikke godt af at sidde i skråstole i mere end 10-15 min ad gangen, men liggende er der ikke samme begrænsning.

IMG_8763

På første parket i badet
Babyindsatsen giver os mulighed for at sidde roligt og spise, fordi vores søn ikke føler sig overladt til sig selv, men derimod er med, og på den måde bliver underholdt og føler nærhed.
Jeg har set flere placere babyen på selve bordet i en skråstol eller i en babynest, men det kræver en vis opmærksomhed, da baby kan trille ned. Her er han sikret med en lille sele i babyindsatsen.
Stol og baby har også været med i køkkenet, når der skal laves mad. Og en dag opdagede min kæreste, at han med stolen kunne have vores søn stående inde på vores micro badeværelse, når far er i bad. Så hvis man som forælder føler, at ens lille diktator til tider bestemmer, om man må sove, spise eller gå i bad, kan det give en frihed, at han kan følge én rundt i lejligheden.

FullSizeRender

Næste stilling er altid den bedste
“Nomi” er gennemtænkt ergonomisk, så den ikke resulterer i en dårlig ryg, som begge vi forældre lider af herhjemme. Fysioterapeuters motto er ofte ”næste stilling er altid den bedste”, og derfor tiltalte det os, at Nomi-stolen netop lægger op til dette.
Når vores søn bliver omkring 6 måneder, skifter man babyindsatsen ud med et sæde og en fodplade, der kan indstilles efter barnets højde. Og her vil han kunne bevæge sig frit, rejse sig op på fodpladen, læne albuen bagover, og endda selv skubbe sig væk fra bordet, eftersom stolens bageste ben har små hjul, så stolen triller baglæns i stedet for at tippe. Fodskamlen har også en lille forhøjning, som kan stimulere barnets fod.
Se stolen i brug af større børn HER

 

Designer Peter Opsvik med sit barnebarn
Designer Peter Opsvik med sit barnebarn i fuld bevægelighed – tanken bag “Nomi”

Designet er kendt, men ikke manden bag
Alle danske børnefamilier har hørt om “Tripp Trapp”, vil jeg påstå. Men navnet Peter Opsvik siger måske de færreste noget.
Peter Opsvik er møbelarkitekten bag Tripp Trapp, der i 1972 tegnede den klassiske børnehøjstol til sin søn. Og det er faktisk ham, der også står bag “Nomi” – nu designet til sit barnebarn ud fra ønsket om at skabe verdens bedste børnehøjstol!
Det er sjovt, at han ikke gør meget ud af sig selv og sit navn, men lader stolene tage anerkendelsen – det kan jeg godt lide ved ham. Han virker som en rigtig idealist.
Når man læser om Peter Opsvik, står der, at han ofte bruger gulvet som legeplads, når han som bedstefar leger med sine børnebørn, og på samme måde mener han, at man i en stol skal kunne bevæge sig rundt. Det er derfor Nomi er endt, som den er.

"Nomi" før den samles
“Nomi” før den samles

Vores førstehåndsindtryk
Stolen var meget nem at samle, og vi skulle ikke bruge vores værktøj – der sidder umbraconøgler under stolen, så de altid er ved hånden.

Man kan selv sammensætte stolen som et puslespil ud fra de farver og den træsort, man bedst kan lide. Vi har valgt stammen i eg, da den skal passe til vores spisebordsstole i eg.
Stolens plastikdele, der er fri for parabener, valgte vi i hvid (den er kødsauce-testet) og betrækket til “Nomi baby” i grå, da vores teori er, at der nok skal komme rigeligt med farverige ting i vores hjem, når man får et barn. Så der kan være en idé i at holde møbler og grundting i simple basisfarver, og så skal det andet nok komme. Ellers kan man hurtigt føle, at ens hjem bliver omdannet til en vuggestue.

"Nomi Baby" i fuld figur
“Nomi Baby” i fuld figur

Hvad synes baby så?
Ja, han er jo egentlig den vigtigste testperson…
Cirka en måned gammel fandt han ud af, at han kunne sætte fra med fødderne på bordkanten og skubbe sig væk i kraft af de små hjul, som stolen har på de bageste ben. Det giver anledning til mange smil og benspjæt.
Hvis han ikke gider ligge på sit aktivitetstæppe eller i slyngevuggen, er det ofte fordi, han vil være, hvor vi er, og her hjælper det, når vi placerer ham imellem os ved bordet.

FullSizeRender_2

Er der ulemper ved Nomi?
Det kunne være rigtig fedt, hvis babyindsatsen “Nomi Baby” havde en bøjle, hvorpå man kunne hænge en uro eller lignende, som baby kunne kigge på – ligesom der ofte er på skråstole. Men mon ikke der kommer sådan en på et tidspunkt.
Og så skal man jo kunne lide designet. Andre kan bedre lide den gamle klassiske Tripp Trapp helt i træ og synes, at denne her bliver for moderne. Det er en smagssag. Men man skal så huske, at Nomi er 100 gange lettere end sin storebror. Og jeg hører mange sige, at den klassiske Tripp Trapp er for tung og kræver, at forældrene skal hen og hjælpe barnet med at skubbe sig ind og ud hver gang.

Prisen for en Nomi stol starter ved 1499,- kroner.
Stolen kan købes HER og i udvalgte butikker.

 

2 tanker om "Få baby til bords"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *