Selvstændighed uden barselsfond

Kvindepåjob

Af Julie Holmgaard Thomsen

Da jeg var barn i 80’erne fyldte arbejde meget. Min mor havde grillbaren ved den gamle færgeovergang fra Nyborg til korsør, der hvor man i dag kører over storebæltsbroen. Ved siden af det havde hun et stort rengøringsselskab, 3 børn og en mand der arbejdede som sælger ved et firma som solgte kopimaskiner.

Jeg lærte tidligt, at hvis man vil have noget, må man også arbejde for det. Jeg lærte også ansvar og selvstændighed. De 3 ting i kombination er jo selvskrevne, hvis man vil være selvstændig og med mine forældre som forbilleder, drømte jeg i min tidlige ungdom også om at blive selvstændig en dag. En drøm som mange kvinder har i dag, hvor vi kan se mændene torne frem med den ene iværksættervirksomhed efter den anden.

Jeg blev det bare ikke… Livet med børn og andre drømme “kom i vejen”. Nu er jeg i en situation, hvor jeg overvejer at skifte fag. Og jeg overvejer igen at blive selvstændig – at kunne tilpasse mit arbejde efter mit familieliv, som har førsteprioritet.

Men fra 1. april 2016 blev det pludselig sværere for især kvinder at vælge denne drøm sammen med drømmen om at blive mor. Hvis man førhen valgte at få barn som selvstændig erhvervsdrivende, var der en barselsfond, som støttede den nybagte mor og supplerede hendes barselsdagpenge, så hun kunne opretholde en levestandard, der mindede lidt om den hun havde, da hun arbejdede. Men nu forsvandt denne fond.

Fonden var beregnet til at være selvfinansierende ved, at man opkrævede et kontingent hos selvstændige erhvervsdrivende og alle med b-indkomst, men regeringen modtog en ”shitstorm” af klager, fordi mange af dem som havde en b-indkomst, egentlig ikke var regulære selvstændige, men blot havde haft en kortvarig sidegeshæft.

En af mine bekendte er netop startet som “fuldtidsselvstændig”, med firmaet Loukrudt, der laver fint børneinteriør til minimennesket. Hun har en lille pige på 1 år, og hun ved, at hun en eller anden dag skal have en lillebror eller søster. Vi talte om manglen på barselsfond fremover, og som hun fortæller, er hun heldigvis en af de få, som har beregnet den “risiko” at skulle forsørge sig selv igennem en barsel. Men havde det her været for nogle år siden, før de fik etableret sig godt, havde det set helt anderledes ud. Og hun tror bestemt også, at det vil afskrække mange fra at blive selvstændig, hvis de ikke har fået børn endnu!
Det er ret ærgeligt, fordi mange som Louise fra Loukrudt, oplever at stå ved en skillevej når de har fået deres første barn, hvor de indser at arbejde og familieliv er et af livets store puslespil med 5 milliarder brikker, som man skal have samlet.

Jeg overvejer igen at blive selvstændig. Arbejdslivet med sig selv som chef, hvor man kan bestemme sine arbejdstider, arbejdstøj og arbejdsmetoden er enormt tiltalende. Og jeg havde (og har nok stadig) mange gode ideer til, hvordan jeg kunne blive selvstændig.
Med min mands faste indtægt, kan det være, at min drøm kan gå i opfyldelse.
Og så er det vel nok heldigt, at jeg har fået de børn, jeg ville have!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *